Juul Cauberg: Als je mensen kunt helpen door goed werk te leveren, geeft me dat veel voldoening

11 oktober 2022

Binnen BanBouw-Fixxed wordt Juuls kennis goed benut. “Ik word op een werkdag wel heel regelmatig gebeld door collega’s. Blijkbaar weet ik veel dingen, haha. Al vind ik het lastig om dat van mezelf te zeggen. Het is ook niet belangrijk. Als je mensen kunt helpen, moet je dat gewoon doen. En bij BanBouw-Fixxed is de drempel om elkaar dingen te vragen erg laag, wat zeer prettig is. We hebben een heel fijn team.”

Juul gaat elke dag lachend naar zijn werk. “Als onderhoudsmonteur bij BanBouw-Fixxed heb je een hele gevarieerde functie. Vaak werk je zelfstandig, maar soms ook in teamverband. De taken die ik uitvoer, zijn erg uiteenlopend. En wat ik ook zo prettig vind, is het contact met klanten. Als je die mensen kunt helpen door goed werk te leveren en een stapje extra te zetten, geeft me dat veel voldoening.”

Juul-cauberg-fixxed

Kennismaking bij BanBouw

Bouwmensen is een driejarige BBL-opleiding. Dat wil zeggen: vier dagen per week praktijkervaring opdoen bij een bedrijf en één dag naar school. Een geschikt bedrijf had Job gelukkig snel gevonden. “Mijn vader, Noël, heeft vroeger bij Place for Bizz gewerkt en kende BanBouw op die manier. Hij gaf me het nummer van Gijs van Doorn (directeur BanBouw) en binnen de kortste keren zaten we om de tafel voor een kennismaking. Op dat moment zat ik nog wel in het leger, maar van Gijs mocht ik meteen terugkomen als ik klaar was om de bouw in te gaan.”

Gijs is een man van zijn woord en in september 2019 startte Job aan zijn nieuwe avontuur. “Het was even schakelen, na jaren in het leger. Ik kwam in een nieuwe omgeving terecht en kreeg weer tijd voor dingen waar ik eerder geen of minder tijd voor had. Met vrienden op pad gaan, fitnessen en naar festivals gaan bijvoorbeeld – al waren die er in coronatijd natuurlijk nauwelijks. Maar ik kon er wel aan wennen.”

Gevarieerde klussen

Ook bij BanBouw (later Fixxed) had Job zijn plek snel gevonden. “Ik mocht meteen mee naar allerlei mooie projecten. Gevarieerde klussen, zoals de bouw van een woonhuis in Hilvarenbeek, of de verbouwing van een supermarkt in Eindhoven. Erwin Das was een goede leermeester die me de fijne kneepjes van het vak leerde. Zeker het eerste anderhalf jaar heb ik veel geleerd. Daarna werd ik steeds zelfstandiger en ook meer allround. Leuk om me zo te kunnen ontwikkelen.”

Of het door Jobs ervaring bij de Luchtmobiele Brigade komt weten we niet, maar hij vloog werkelijk door zijn opleiding heen. “Er staat drie jaar voor, maar ik heb de opleiding in tweeëneenhalf jaar afgerond. Ik had de stof snel onder de knie en werkte vooruit wanneer dat mogelijk was. Ik was gemotiveerd en als je iets écht wilt, kun je hard doorwerken.”

Avondstudie

Het beviel Job zó goed bij de organisatie, dat hij graag na zijn studie aan boord wilde blijven. Daar was best over te praten. Sterker nog: BanBouw nam zelf het initiatief om langer met elkaar door te gaan. “Daar was ik natuurlijk blij mee, want ik heb het hier supergoed naar mijn zin. Het is een groot bedrijf, maar ook hecht en amicaal. Alles is hier goed geregeld en ik hoef bijna nooit over te werken of me te haasten. Ik kijk heel positief terug op de afgelopen jaren en ben blij dat ik hier nu in dienst ben.”

Job heeft nog volop ambities. “Ik volg in de avonduren de uitvoerdersopleiding op niveau 4. BanBouw steunt me daarin en betaalt zelfs de opleidingskosten. Voorlopig heb ik nog volop uitdaging als timmerman, maar wie weet wil ik in de toekomst mijn horizon verbreden. Dan kun je dat diploma maar beter vast op zak hebben. Nu zit ik toch nog in de leermodus en ik denk dat ik lesstof nu makkelijker oppik dan over vijftien jaar.”

Vooroordeel

Het is wel duidelijk: Job voelt zich helemaal thuis in de bouw. Niettemin heeft hij wel een vermoeden waarom zo weinig jongeren voor deze sector kiezen. “Een loopbaan in de bouw wordt niet gestimuleerd. Iedereen moet maar directeur worden of een hoge functie krijgen. Maar dan hebben we straks een overschot aan managers terwijl niemand een huis kan verbouwen of een goede timmerconstructie kan maken. Ik vind het jammer dat er nog steeds een vooroordeel bestaat dat werken in de bouw minderwaardig is. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het juist een prachtig vak is, waarin je met je handen écht iets moois maakt. Ik kan iedereen uitnodigen om dat zelf te komen ontdekken.”