BanBouw-Fixxed schiet te hulp na extreme storm Eunice: “Van je collega’s moet je het hebben, echt toppers”.
3 maart 2022
Vrijdag 18 februari 2022 gaat de geschiedenisboeken in als de dag dat storm Eunice over het land raasde. Deze storm staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. Een storm waar ook onze medewerkers van BanBouw-Fixxed mee te maken kregen. Middenin de extreme weersomstandigheden werd er namelijk door een aantal dappere collega’s koers gezet naar Eindhoven, waar vier woningen zonder dak kwamen te zitten.
Een bijzonder feitje is dat de zwaarste windstoot niet aan de kust, maar boven het land voorkwam. Daar werd namelijk een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Nog nooit eerder werd er in ons land zo ver landinwaarts zo’n zware windstoot gemeten. Dat zegt veel over deze extreem en langdurige zware storm. Ook was Eunice een langdurige storm. Ons land kreeg namelijk van 15.00 uur tot 2.00 uur ’s nachts zeer zware windstoten te verduren. Maar dat weerhield onze collega’s er niet van om bewoners te hulp te schieten.
Gevaarlijke situatie
Vrijdag 18 februari, 19.00 uur.
Kort na etenstijd kregen onderhoudsmonteurs Bart de Kort en Nard Ooms en melding dat er een dak van een woning gewaaid zou zijn. De melding kwam rechtstreeks van een van de bewoners. “Hij vertelde ons dat de platte daken van minstens vier woningen op straat lagen en of we alsjeblieft snel wilde komen”, blikt Nard terug. Beide heren kwamen net terug van een andere stormmelding en ondanks de extreme omstandigheden besloten zij om hier gehoor aan te geven. Het betrof immers iemand die hulp nodig had. De bus werd meteen gedraaid en er werd koers gezet naar de Garnichweg in Eindhoven.
Onderweg werd er besloten dat dit een echte calamiteit zou worden en werd de opdrachtgever ingelicht. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming stonden de bewoners geschrokken te wachten op Bart en Nard. “Direct kwamen de bewoners naar ons toe om hun verhaal kwijt te kunnen. Heel begrijpelijk, gezien de situatie. Een van de bewoners hebben wij apart genomen. Hij vertelde dat de brandweer was geweest en de daken van minstens vier woningen eraf waren gewaaid. Een gedeelte van het dak lag veilig op de grond en zat als een soort anker vast aan het resterende deel op de woning.”, aldus Nard.
Ondertussen arriveerden ook afgevaardigden van de opdrachtgever, om de communicatie met de bewoners op te pakken en samen met BanBouw-Fixxed de situatie te analyseren. Daarbij kwamen zij onderling tot de conclusie dat het voor de bewoners de meest veilige optie was om een tijdelijke vervangende woonruimte te zoeken.
Gezien de extreme weersomstandigheden was het niet verstandig om diezelfde avond nog het dak op te gaan, dus is besloten om de ochtend erop een noodvoorziening te treffen om eventuele lekschade tegen te gaan. Er was die dag erop namelijk erg veel regen voorspeld.
Van je collega’s moet je het hebben
Om zo snel en zo goed mogelijk de noodvoorziening te treffen waren er extra handjes nodig. “In dat geval kan ik altijd rekenen op mijn collega’s. Eén appje op onze groepsapp is dan voldoende”, verteld Nard trots. “Ik werd meteen geappt en gebeld door meerdere collega’s die aanboden om op zaterdagochtend te helpen. Ook onze vrachtwagenschauffeur ten behoeve van het zwaardere materiaal was niet te beroerd om te komen helpen: ‘ik heb eigenlijk een karwei, maar voor jullie ga ik dat verzetten en ik ben er om te helpen’. Van je collega’s moet je het hebben, echt toppers!”
“Eén appje op onze groepsapp is dan voldoende”
Samen staan we sterk
Zaterdag 19 februari, 07.30 uur.
Zaterdagochtend werd er verzameld bij BanBouw-Fixxed en na een kort overleg en het bekijken van de foto’s werd er een plan van aanpak opgesteld, zijn de materialen en gereedschappen geladen en gingen de monteurs wederom op weg naar de Garnichweg in Eindhoven.
Nu de wind was gaan liggen, kon de schade een stuk eenvoudiger bekeken worden. “We constateerden dat alleen de bitumen dakbedekking was losgekomen en de isolatieplaten nog vast zaten, gelukkig. Echter waren wel alle waterafvoeren, gasafvoeren en andere doorvoeren volledig uit het dak getrokken door de wind. In totaal ging het om een oppervlakte van 135 m2. Om dat er veel regen voorspeld werd, zou de schade enorm worden als we niet snel een voorziening zouden treffen. Maar omdat zeil in dit geval niet voldoende was in dit geval hebben we in overleg met de opdrachtgever besloten om een nood bitumen dak te plaatsen. Dit zou wel betekenen dat de planning sterk gewijzigd ging worden en dat we hier de hele dag mee bezig zouden zijn. Met name de organisatie van personeel en materialen zou veel extra tijd vergen. Maar dat is ondergeschikt aan het probleem natuurlijk!” Na wat korte telefoontjes naar het thuisfront met de mededeling dat onze mannen tijdens de lunch niet thuis zouden eten gingen ze aan de slag.
De oorspronkelijke dakbedekking werd afgevoerd naar de werf van BanBouw-Fixxed, waar het een tweede leven krijgt. Op het dak werd een bitumen noodlaag gebrand, het werd stormvast gelegd en alle randen zijn stevig vastgeschroefd waarna de bewoners weer in hun eigen woning konden.
Door een adequate reactie, sublieme samenwerking tussen collega’s en opdrachtgever en goed onderling overleg heeft men samen veel ellende en meer schade voorkomen. Samen staan we sterk!